Kanapka capriciosa

Przepis na kanapkę z szynką prosciutto

Dodany przez:

Kanapka capriciosa

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • duża ciabatta
  • 4–5 łyżek passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kilka listków oregano
  • kilka pieczarek
  • oliwa
  • kilka plastrów prosciutto
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • mozzarella
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie

  1. Ciabattę przecinamy wzdłuż na pół, podpiekamy (np. na suchej patelni). Passatę pomidorową dusimy z posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, cukrem i oregano do smaku. Pieczarki kroimy w plasterki, podduszamy szybko na oliwie. Sosem smarujemy połówki ciabatty, rozkładamy na nich plastry prosciutto, pieczarki, pokrojone w plasterki oliwki i plasterki mozzarelli. Kładziemy na ruszcie, pieczemy w temp. 200°C, aż ser się stopi i delikatnie przypiecze. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią, możemy też skropić oliwą.
Śniadanie przekąska kolacja kanapki capriciosa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze