Kanapeczki z łososiem

Przygotowanie: 15 minut Porcja: 340 kcal

Dodany przez:

Kanapeczki z łososiem

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
340 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 20 dag wędzonego łososia w płatach
  • mała cukinia
  • kilka gałązek koperku
  • 10 dag śmietankowego twarożku
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 liście sałaty
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 8 kromek białego chleba z formy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Łososia pokroić w cienkie paseczki. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Koperek umyć, otrzepać z wody, posiekać.
  2. Twarożek połączyć z majonezem. Dodać cukinię, łososia i posiekany koperek, wymieszać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
  3. Liście sałaty opłukać, osuszyć. Z kromek chleba odkroić skórkę. Połowę kromek obłożyć liśćmi sałaty, rozsmarować serek z łososiem, przykryć pozostałymi kromkami, lekko docisnąć.
  4. Kanapki pokroić ostrym nożem na niewielkie kosteczki, ewentualnie pospinać wykałaczkami.
  5. Minikanapeczki będą równie smaczne, jeśli cukinię zastąpimy ogórkiem małosolnym. Zamiast majonezu możemy dodać mniej kaloryczny jogurt.
przekąska łosoś kanapki przyjęcie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze