Kanapeczki z łososiem

Przygotowanie: 15 minut Porcja: 340 kcal

kanapkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
340 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Składniki:

  • 20 dag wędzonego łososia w płatach
  • mała cukinia
  • kilka gałązek koperku
  • 10 dag śmietankowego twarożku
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 liście sałaty
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 8 kromek białego chleba z formy
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Łososia pokroić w cienkie paseczki. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Koperek umyć, otrzepać z wody, posiekać.
  • Twarożek połączyć z majonezem. Dodać cukinię, łososia i posiekany koperek, wymieszać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
  • Liście sałaty opłukać, osuszyć. Z kromek chleba odkroić skórkę. Połowę kromek obłożyć liśćmi sałaty, rozsmarować serek z łososiem, przykryć pozostałymi kromkami, lekko docisnąć.
  • Kanapki pokroić ostrym nożem na niewielkie kosteczki, ewentualnie pospinać wykałaczkami.
  • Minikanapeczki będą równie smaczne, jeśli cukinię zastąpimy ogórkiem małosolnym. Zamiast majonezu możemy dodać mniej kaloryczny jogurt.

Kalorie: 340

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy