Kalafiorowa zupa

Pożywna i zdrowa zupa dla każdego :)

Zupy

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 162 głosów)

Składniki:

  • 3 l wody
  • Pół dużego kalafiora
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 1 porcja rosołowa
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 ziemniaki
  • pietruszka, seler (korzenie i nać)
  • vegeta
  • sól, pieprz
  • maga

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do garnka wlać ok. 3 litry wody (tak, żeby woda stanowiła połowę zawartości garnka),
  • wrzucić opłukaną porcję i postawić na niewielkim gazie.
  • W tym czasie oczyścić kalafior, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
  • marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa dorzucić do zupy.
  • Trochę pietruszki obrać, pokroić w plastry i też dodać, a kawałek selera obrać i wrzucić w całości. Kilka gałązek naci selera umyć i też dorzucić w całości.
  • Gdy warzywa nieco rozmiękną, wrzucić kostki rosołowe, posolić i popieprzyć, dodać magę,vegetę
  • a gałązki selera tak jak i korzeń – wyjąć z zupy i wyrzucić .
  • [Tak przygotowaną zupkę można zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną.]
  • Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy