Kalafior zapiekany z żółtym serem.

Dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 179 głosów)

Składniki:

  • * 2 średniej wielkości kalafiory
  • * 15-20 dag żółtego sera np.goudy
  • * sól
  • * papryka słodka 2-3 szczypty
  • * 5 dag masła
  • * olej do posmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kalafiory wypłukać i podzielić na duże różyczki.Obgotować w osolonej wodzie ok.10-15 minut, tak aby ich nie rozgotować. Osączyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Posypać lekko solą i papryką słodką mieloną.Posypać startym na grubej tarce serem.Zapiec w 200 stopniach ok.15 minut, aż ser się przyrumieni. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy