Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Do tej pory zapiekałam kalafiora w sosie pomdirowym. Zmiana inspirowana ksiązką Kuchnia od A do Z.

kotlety mielonedania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 152 głosów)

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 500g miesa mielonego wołowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka slodka i ostra
  • posiekany zabek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 3 lyzki sera parmezan lub (typu parmezan)
  • łyzka tymianku
  • -Sos holenderski:
  • 200 g rozpuszczonego cieplego masla
  • 3 zółtka
  • sok z polowy cytryny
  • sol
  • pieprz
  • 3 łyzki wody
  • 2 żłyzki musztardy franucuskiej
  • ser tarty gouda

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kalafior wlozyc do gotujacej sie wody i gotowac na malym ogniu przez kilka minut, ok 10min (w zaleznosci jaki jest duzy), kalafior ma byc twardawy. Wyjac, wlozyc do gory nogami do miski i delikatnie wyciac głab, tak aby bylo miejsce na nadzienie. Mieso mielone przyprawic, dokladnie wymieszacz bułką, cebulą, czosnkiem i wlozyc do
  • kalafiora, upychając między rożyczkami. Przelozyc do zaroodpornej formy, wlac okolo 1/3 szkla wody, 2 lyzki masla polozyc na wierzch kalafiora i wlozyc do pieca nagrzanego do 220°C, piec koło 30minut. Po tym czasie wyjac polac sosem, posypac serami i ziolami, wstawic ponownie do pieca i zapiekac przez 10 minut.
  • Zrobić sos: w rondlu podgrzac 3 lyzki wody z sola i pieprzem i wstawic do goracej kapieli
  • wodnej. Dodawac zoltka delikatnie ubijajac, az powstanie pianka. Wowczas rondel wyjac
  • z kapieli wodnej i cały czas ubijajac dodawac po lyzce stopionego masla. Doprawic sokiem z cytryny i musztardą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy