Kalafior i brokuł pod beszamelem

zapiekane warzywa do obiadu albo jako samodzielne danie na kolację

dodany przez: Pyza pyza

zapiekanki sos beszamelowy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 2 łyżki pszennej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1-1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki startego drobno sera Tylżyckiego
  • do smaku: sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały mielony

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Kalafior i brokuł pod beszamelem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kalafiora i brokuła opłukać, podzielić na różyczki (łodygi przyciąć, nie będą nam potrzebne). Warzywa obgotować 2-3 min. w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku, osączyć dokładnie. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając rózgą wlewać powoli mleko, zagotować mieszając - to ważne żeby nie zrobiły się grudki!. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Naczynie do zapiekania posmarować cieniutko masłem, ułożyć warzywa, polać sosem. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać jako jarzynkę obiadową albo na kolację...
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy