zapiekane warzywa do obiadu albo jako samodzielne danie na kolację
Składniki:
1 mały kalafior
1 mały brokuł
2 łyżki pszennej
2 łyżki mąki pszennej
1-1,5 szkl. mleka
2 łyżki startego drobno sera Tylżyckiego
do smaku: sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały mielony
Kalafior i brokuł pod beszamelem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kalafiora i brokuła opłukać, podzielić na różyczki (łodygi przyciąć, nie będą nam potrzebne). Warzywa obgotować 2-3 min. w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku, osączyć dokładnie. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając rózgą wlewać powoli mleko, zagotować mieszając - to ważne żeby nie zrobiły się grudki!. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Naczynie do zapiekania posmarować cieniutko masłem, ułożyć warzywa, polać sosem. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać jako jarzynkę obiadową albo na kolację...