Ciasto salceson

Ocena:

4.5 (171)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciasto salceson to efektowny czekoladowy wypiek z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich. Swoją popularność zawdzięcza prostocie i szybkości wykonania. Warto przyrządzić je wczesną jesienią, w sezonie na kwaskowe, kruche antonówki, ale można piec je przez cały rok. Szarlotka kakaowa sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i przyjęcie gości. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto salceson. Przepis przypadnie do gustu zwłaszcza początkującym cukiernikom. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • jajka  4 szt.

  • olej  125 ml

  • jogurt naturalny  125 g

  • cukier  150 g

  • kakao  20 g

  • jabłka  750 g

  • orzechy włoskie  100 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • cynamon  4 g

Ciasto salceson - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w niewielką kostkę. Orzechy włoskie kruszymy w moździerzu lub siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół). Prostokątną foremkę o wymiarach 20x30 cm natłuszczamy wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Ciasto: miksujemy jajka z cukrem. Łączymy je z jogurtem i olejem. Wsypujemy sypkie elementy, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy jabłka i orzechy.  

  • Krok 3:

    Pieczenie: przekładamy masę na ciasto salceson do przygotowanej formy. Wyrównujemy ją łopatką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.   

  • Krok 4:

    Podanie: wyjmujemy placek z piekarnika i studzimy go. Możemy przełożyć go na kratkę cukierniczą. Oprószamy deser cukrem pudrem przed podaniem.  

Porady

  • Puszyste ciasto dobrze jest zostawić jeszcze na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu będzie wolniej stygło i na pewno nie opadnie. 
  • Prosty przepis na ciasto salceson przyda się zwłaszcza wczesną jesienią, kiedy półki w marketach i stragany na targach uginają się od świeżych polskich zbiorów. Najlepiej sprawdzi się kwaskowa antonówka o kruchym miąższu, ale tak naprawdę można wykorzystać dowolne odmiany. Może być to na przykład ligol, który nadaje wypiekom korzenny aromat, lub soczyste lobo.   
  • Cynamon to przyprawa, której nie może zabraknąć w wypiekach z jabłkami. Do ciasta możemy też wrzucić inne rozgrzewające dodatki, takie jak aromat lub cukier waniliowy, kardamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową.  
  • Szybkie ciasto salceson z jabłkami i orzechami możemy znaleźć w różnych przepiśnikach pod nazwą placek amerykański, amerykaniec lub szarlotka kakaowa. Niedaleko mu do popularnego ciasta wiewiórka. Żeby je zrobić, wystarczy dodać do masy suszone owoce, takie jak żurawina lub rodzynki.  
  • Gotowe ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem, ale można je też udekorować polewą kakaową lub z białej czekolady. Wierzch polecamy wtedy posypać wiórkami kokosowymi, pistacjami lub pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.  
  • Ciekawą alternatywą dla naszego wypieku jest ciasto salceson w butelce. Przyrządza się je na zimno. Przypomina blok czekoladowy, ale swoją zwartą konsystencję zawdzięcza dodatkowi żelatyny. Ponieważ kakaowa masa z jabłkami i orzechami tężeje w plastikowej butelce, deser ma charakterystyczny, okrągły kształt i jeszcze bardziej wygląda jak salceson. Ciasto na zimno można też wzbogacić bakaliami, galaretkami owocowymi i pokruszonymi herbatnikami.      
  • Szybkie ciasto kakaowe z jabłkami nie tylko jest bardzo prostym wypiekiem, ale też dobrze się przechowuje. Pozostanie świeże przez kilka dni i nie trzeba go trzymać w lodówce. Wystarczy przykryć je kloszem lub ściereczką, żeby się nie zeschło.  
  • Sprawdźcie także nasze proste przepisy na muffiny z jabłkami i ciasto ucierane z jabłkami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne