Kakaowe ciasto z twarogiem i kokosem

Niezwykle proste, bardzo smaczne ciasto z kakao, twarogiem i wiórkami kokosowymi.

Desery

Czas przygotowania:
75 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 201 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej + 3 łyżki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka sody
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 32 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 3 szklanki mąki, szklankę cukru, kakao, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Do sypkich składników dodać 2 jajka, olej i jogurt naturalny, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej dużej blaszki. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego pół szklanki cukru, 2 jajka, 3 łyżki mąki, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę startą z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dokładnie wymieszać. Masę twarogowo-kokosową wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto można polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy