Kakaowe ciasto z kaszy manny z rodzynkami i skórką pomarańczową

przepyszne a jego wykonanie nie sprawi nikomu trudności,doskonałe do kawy,wygląda bardzo apetycznie

Desery

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 148 głosów)

Składniki:

  • Składniki na 25 kawałków ciasta:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 250 g margaryny
  • 1 ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 ½ szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 15 g kakao
  • 500 g herbatników (50 sztuk)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • LUKIER:
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na dość dużej basze rozkładamy połowę ciastek. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrami, następnie wlewamy mleko i całość zagotowujemy. Do dotującego wsypujemy stopniowo kaszę mannę i mieszamy dokładnie trzepaczką, następnie dosypujemy kakao i wszystko gotujemy około 3 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, od razu dodajemy rodzynki i skórkę, dokładnie mieszamy i wykładamy na rozłożone ciastka. Gorące przykrywamy pozostałymi ciastkami i przykładamy czymś cięższym z góry (np. drewnianą deską do krojenia) by herbatniki połączyły się z masą, pozostawiamy do przestygnięcia. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy i lukrujemy przestudzone ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy