Kakaowe ciasto budyniowe

Budyniowe ciasto w wersji kakaowej

CiastaDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
  • 1 dżem z czarnej porzeczki
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 200 g Kasi

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na puszystą masę z cukrem dodając po łyżce wody.Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Do miski przełożyć utarte żółtka, pianę i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko połączyć, wylać masę na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piec w temperaturze 180 stopni 40 minut. Ciasto wystudzić. Ugotować budynie na mleku, wystudzić. Zimne budynie utrzeć z miękką Kasią. Biszkopt przeciąć na pół, pierwszy placek posmarować dżemem, na dżem wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem. Polać przygotowaną lub gotową polewą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy