kajmakowe_ciasteczka

Kajmakowe ciasteczka

Ocena:

4.42 (196)

  • 60 min.
Po zrobieniu tych ciasteczek nigdy nie kupimy gotowych w sklepie.

Składniki:

  • 7 dag masła
  • 1/2 szklanki masy kajmakowej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1.3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • dodatkowo:
  • 5 dag czekolady mlecznej

Kajmakowe ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło utrzeć z masą kajmakową i cukrem na krem w trakcie ucierania dodać jajko i przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyciskać z maszynki do ciastek okrągłe ciasteczka, ciasto jest dość geste i idzie to z trudem, ale ciasteczka wychodzą urocze.
  • Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasteczka do 15 min po upieczeniu wystudzić i ozdobić strużkami rozpuszczonej czekolady.

Porady

Domowa masa kajmakowa - wypróbuj nasze sposoby!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne