Po zrobieniu tych ciasteczek nigdy nie kupimy gotowych w sklepie.
Składniki:
7 dag masła
1/2 szklanki masy kajmakowej
1/4 szklanki brązowego cukru
1.3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
dodatkowo:
5 dag czekolady mlecznej
Kajmakowe ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło utrzeć z masą kajmakową i cukrem na krem w trakcie ucierania dodać jajko i przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyciskać z maszynki do ciastek okrągłe ciasteczka, ciasto jest dość geste i idzie to z trudem, ale ciasteczka wychodzą urocze.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasteczka do 15 min po upieczeniu wystudzić i ozdobić strużkami rozpuszczonej czekolady.