Käsespätzle

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 10 minut Porcja: 520 kcal Składniki na 4 porcji

PierogiKluskiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
520.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
  • sól
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 20 dag startego sera ementaler
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Niemcy (czytaj: kezeszpecle - kluski serowe)
  • ■ W misce szybko zagnieść gładkie ciasto z przesianej mąki, jajek, mleka, szczypty gałki muszkatołowej i soli.
  • ■ Zagotować około 4 litrów osolonej wody. Zanurzyć na chwilę deseczkę do krojenia we wrzątku. Rozsmarować na niej porcję ciasta. Zanurzyć nóż we wrzątku i gorącym zsuwać paski ciasta do gotującej się wody. Powtarzać, aż skończy się ciasto i wszystkie ugotowane spätzle wypłyną.
  • ■ Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i obtoczyć w 2 łyżkach stopionego masła, w serze, położyć na folii aluminiowej i pod przykryciem zapiekać w temp. 100°C, aż ser się stopi.
  • ■ Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na gorącym maśle. Spätzle podawać z cebulą, posypane szczypiorkiem.

Kalorie: 520.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy