Kaczka z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaczkę dokładnie umyć,osuszyć i podzielić na części.Kawałki mięsa natrzeć sokiem z cytryny i przyprawami,zawinąć w folie i wstawić do lodówki na1 godzinę.Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso na złoty kolor , przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać połowę wina , przykryć pokrywą i piec tak długo aż mięsko będzie miękkie w 180 stopniach .W czasie pieczenia mięso kilka razy przewrócić na drugą stronę.Wiśnie przełożyć do garnka, wlać resztę wina i ugotować (jeśli mamy mrożone), a jeżeli mamy ze słoika to wystarczy chwilę gotować aż wino odparuje.Sos z upieczonej kaczki wlać do wiśni, zagotować i zagęścić mączką ziemniaczana wymieszaną z wodą.Kaczkę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze