kaczka_z_wisniami

Kaczka z wiśniami

Ocena:

4.51 (150)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Kaczka w innym wydaniu

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 1,5 szkl. wiśni ( mogą być mrożone lub ze słoika)
  • 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • sok z małej cytryny
  • sól,pieprz
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • trochę mączki ziemniaczanej wymieszanej z odrobina zimnej wody

Kaczka z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaczkę dokładnie umyć,osuszyć i podzielić na części.Kawałki mięsa natrzeć sokiem z cytryny i przyprawami,zawinąć w folie i wstawić do lodówki na1 godzinę.Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso na złoty kolor , przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać połowę wina , przykryć pokrywą i piec tak długo aż mięsko będzie miękkie w 180 stopniach .W czasie pieczenia mięso kilka razy przewrócić na drugą stronę.Wiśnie przełożyć do garnka, wlać resztę wina i ugotować (jeśli mamy mrożone), a jeżeli mamy ze słoika to wystarczy chwilę gotować aż wino odparuje.Sos z upieczonej kaczki wlać do wiśni, zagotować i zagęścić mączką ziemniaczana wymieszaną z wodą.Kaczkę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne