Kaczka z farszem mięsnym

kaczuszka na pyszny, świąteczny obiad

dania mięsne

Czas przygotowania:
360 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1 kaczka, niezbyt duża
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • FARSZ - ok. 1/2 kg mięsa z indyka - udziec bez kości
  • 2 bułeczki typu kajzerki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka suszonych mielonych pomidorów
  • 1/3 łyżeczki płatków chili

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • kaczkę dostałam zamrożoną więc włożyłam ją do garnka w zimną wodą z dodatkiem 2 łyżek wody i zostawiłam na kilkanaście godzin - takie wymoczenie pozwoli tuszce pomału się rozmrozić a poza tym będzie łatwiej usuwać resztki piór - żmudna zabawa pęsetą, ale niestety trzeba to zrobić. Oczyszczoną tuszkę wyluzowałam z kości.Odcięłam także szyjkę i skrzydła w stawie łokciowym.
  • Płat mięsa oprószyłam z obu stron majerankiem, solą i pieprzem - zawinęłam w folią i odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Bułeczki pokruszyłam, zalałam mlekiem a kiedy nasiąkły wycisnęła i zmieliłam razem z mięsem z indyka. Masę doprawiłam chili, czubrycą i pomidorami. Nałożyłam ją do wnętrza kaczki, spięłam wykałaczkami wszystkie otwory i zasznurowałam.
  • Ułożyłam kaczuchę w naczyniu żaroodpornym, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piekłam ok. 20 minut a następnie przykryłam i piekłam dalej ok. godziny. W połowie tego czasu delikatnie przewróciłam tuszę żeby wypiekła się równo. Ponownie odwróciłam kaczkę i zostawiłam ją jeszcze na trochę, bez przykrycia, żeby ładnie się zrumieniła. Przed podaniem pozwoliłam mięsu odpocząć ok. 20 - 30 minut. Pokroiłam i podałam na ziemniaczanych kluseczkach, z surówką.

Porady

Zobacz też: Pierś z kaczki z anyżowym sosem i cykorią

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy