Kaczka Masława (faszerowana)

Niestety sprawdza się : "kaczka to jest głupi ptak, dla jednego za dużo a dla dwóch brak".

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kaczka
  • ryż (1 szklanka)
  • podroby z kaczki (serce, żołądek, wątróbka)
  • smalec
  • jajko
  • majeranek
  • pietruszka
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Wstępne przygotowania:
  2. Sprawić kaczkę, usunąć błony i ścięgna Odkroić tłuszcz. Podroby oczyścić i podgotować. Umyć natkę pietruszki i drobno ją posiekać. Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy. Dno i boki naczynia żaroodpornego posmarować smalcem.
  3. Wykonanie:
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podroby posiekać i wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i majeranek. Farsz połączyć z surowym jajkiem. Kaczkę natrzeć na zewnątrz i w środku solą, pieprzem oraz majerankiem (w środku - dodatkowo - roztartym ząbkiem czosnku). Napełnić przygotowanym farszem. Zapiąć wykałaczkami i zasznurować nitką na sposób angielski. Udka związać. Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego, piersią do góry. W trakcie pieczenia podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Piec do uzyskania pięknego złoto - brązowego koloru.
mięso obiad kolacja Faszerowana kaczka pieczona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy