Jogurtowe ciasto z kruszonką i owocami

Mięciutkie i delikatne ciasto, bardzo proste w przygotowaniu.

Dodany przez:

Jogurtowe ciasto z kruszonką i owocami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 3.93 z 14 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 30 dag owoców (u mnie nektarynki)
  • 2 łyżki mleka
  • Kruszonka:
  • 50 dag masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu rumowego

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i olej. Dobrze zmiksować.
  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać na zmianę do ciasta mąkę i jogurt, cały czas miksując.
  3. Przygotować kruszonkę - podane składniki wymieszać palcami, aż powstaną grudki.
  4. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone owoce i na to kruszonkę. Piec przez 60 minut w temp. 180ºC.
owoce deser olej kruszonka ciasto jogurtowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze