Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ocena:

4.45 (208)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny i prosty wypiek. Powstaje błyskawicznie, a żeby go wyczarować, nie trzeba żadnych skomplikowanych składników i technik kulinarnych. Sprawdzi się zarówno na poczęstunek dla najbliższej rodziny, jak i na wyjątkowe okazje. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, ale można także przygotować chrupiącą kruszonkę. Jak zrobić wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami, które zachwyci każdego? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku.

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • jajka  3 szt.

  • jogurt naturalny  230 g

  • olej  100 ml

  • cukier puder  150 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • esencja waniliowa  3 ml

  • śliwki  400 g

Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 24 cm lub wykładamy ją pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Śliwki dokładnie myjemy i drylujemy. Kroimy je w połówki lub ćwiartki. 

  • Krok 2:

    Masa: do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka z olejem i jogurtem oraz esencją waniliową. Łączymy suche i mokre składniki za pomocą łopatki.  

  • Krok 3:

    Ciasto jogurtowe ze śliwkami: przekładamy masę do przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy owoce skórkami do dołu. Delikatnie je dociskamy. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40–45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Jeśli chcemy otrzymać masę jak na klasyczne ciasto ucierane, możemy zastąpić olej masłem. Należy je wtedy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło, a następnie ukręcić z cukrem na puszystą masę.  
  • Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe bez zakalca? Ważnym elementem każdego puszystego wypieku jest proszek do pieczenia. To za jego sprawą pod wpływem temperatury w masie pojawiają się pęcherzyki powietrza. Satysfakcjonujący efekt końcowy otrzymujemy także, jeśli przesiewamy mąkę. Dzięki tej czynności deser będzie lekki, pulchny i jednolity
  • Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie będzie pięknie pachniało w całym domu, jeśli wykorzystamy esencję waniliową domowej roboty. Jest dobrym zamiennikiem dla sztucznych aromatów ze sklepu. Warto mieć w domu flakonik takiego naturalnego ekstraktu.  
  • Jak studzić ciasto jogurtowe ze śliwkami? Najlepiej wyjąć je z foremki i ułożyć na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparzy się i pozostanie lekkie i puszyste. 
  • Osoby na diecie redukcyjnej mogą zrobić jogurtowe ciasto ze śliwkami o obniżonej kaloryczności. Wystarczy zamienić cukier na erytrol, ksylitol lub stewię. Słodziki te nie wpływają negatywnie na smak i konsystencję wypieku.  
  • Powyższy przepis na szybki jogurtowy placek ze śliwkami można wykorzystać także jako bazę dla innych owoców, na przykład truskawek lub porzeczek. 
  • Poza sezonem na świeże owoce z powodzeniem przyrządzimy ciasto jogurtowe ze śliwkami mrożonymi lub z kompotu, który przygotowaliśmy na zimę w słoikach. Możemy też wykorzystać suszone zapasy, ale pamiętajmy, żeby dużo wcześniej namoczyć je w wodzie lub odłożyć do maceracji w alkoholu.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – dodatki 

Puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami to bardzo popularny wypiek, który często możemy spotkać na stołach przy różnych okazjach. Ten deser zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim prostocie i szybkości przygotowania, ale podstawowy przepis można urozmaicać na wiele sposobów. Aromatyczne przyprawy i dodatki nadadzą ciastu zupełnie inny charakter. Oto kilka pomysłów: 

  • Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką – miękkie, puszyste i słodkie wnętrze zwieńczone warstwą kwaskowych owoców idealnie komponuje się z chrupiącą, rumianą posypką. Żeby przygotować najprostszą kruszonkę, wystarczy wymieszać mąkę, masło i cukier w proporcji 2:1:1.   
  • Ciasto jogurtowe ze śliwkami i budyniem – w tej wersji wypiek jest niezwykle wilgotny i delikatny, dlatego trafi w gusta wszystkich fanów kremowych wypieków. Najprostszą masę przygotujemy na bazie mleka, cukru, budyniu w proszku i masła. Można urozmaicić ją nutą kakao, wanilii, cynamonu lub kokosa. Świetnie smakuje też połączenie domowego budyniu z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Serca prawdziwych łasuchów skradnie z pewnością krem budyniowy z białą czekoladą. 
  • Puszyste ciasto ze śliwkami i bezą – ubicie piany z białek zajmuje dosłownie chwilę, a zupełnie odmienia cały wypiek. Od razu prezentuje się znacznie bardziej elegancko, dlatego przyda się na specjalne okazje.  

Inne ciasta ze śliwkami  

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami to tylko jeden z wielu pomysłów na wypieki z sezonowymi owocami prosto z drzewka. Jeśli mamy w kuchni zapas dojrzałych węgierek lub renklod, możemy wykorzystać je także do innych przepisów. Co można z nich zrobić? Najprostszy wybór to zapieczenie ich pod kruszonką. Taki prosty deser znajdziemy pod nazwą crumble ze śliwkami. Jego przygotowanie trwa dosłownie 20 minut, a efekt zachwyca swoją delikatnością i aromatem. Warto posypać gotowy wypiek prażonymi płatkami migdałów. Podobnie łatwe i szybkie do zrobienia będą śliwki w cieście. Wystarczy zanurzyć je w masie naleśnikowej i usmażyć na głębokim tłuszczu, a następnie oprószyć cukrem pudrem z cynamonem. Jeśli mamy więcej czasu na wypieki, możemy też zrobić takie hity jesiennych podwieczorków jak: 

  • tarta ze śliwkami – na kruchym spodzie, z owocowym wnętrzem bez żadnych zbędnych dodatków i złocistą kruszonką. Smakuje obłędnie podana z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną
  • czekoladowe ciasto ze śliwkami – nie od dziś wiadomo, że kakaowa słodycz idzie w parze z dojrzałym, kwaskowym miąższem węgierek. Tę kompozycję smakową warto wykorzystać w prostych, puszystych plackach, a także świątecznych przekładańcach.  
  • drożdżówki ze śliwkami – puszyste, rumiane bułeczki obsypane kruszonką i cynamonem. Doskonale komponują się z filiżanką czarnej kawy do podwieczorku. Można je także podawać na słodkie śniadanie

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne