Pyszna surówka do niedzielnego obiadu i nie tylko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie
Kapustę drobno szatkujemy, solimy, posypujemy częścią cukru i ugniatamy aby zmiękła .
Marchew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, por siekamy w drobne kawałki. Czosnek ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach lub siekamy bardzo drobno. Wszystkie warzywa mieszamy wraz z kapustą, doprawiamy solą, pieprzem, resztą cukru i octem. Dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Można dodać też pokrojoną świeżą natkę pietruszki bądź szczypiorek - będzie jeszcze bardziej kolorowo. Ozdabiamy i podajemy do obiadku . Jest smaczna i świetnie komponuje się z ziemniakami i mięskiem.. Polecam.. Surówka najbardziej smakuje za jakieś 1-2 godzinach od wykonania - jak się przegryzie troszkę w lodówce.