Jaskółcze gniazda

Ocena:

4.42 (178)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Jaskółcze gniazda to inna wersja podania kotletów mielonych. W tej wersji mięso mielone otacza ugotowane na pół miękko jajka. Jaskółcze gniazda to przepis, który przypomina danie znane w kuchni szkockiej. Warto pamiętać, że jaskółcze gniazda mogą być interesującą przekąską na przyjęcia w gronie znajomych. Oto przepis na jaskółcze gniazda. 

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • jajka  6 szt.

  • cebula  1 szt.

  • bułka tarta  3 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • majeranek  1 szczypta

  • olej rzepakowy  0.5 szklanki

Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jaskółcze gniazda - przepis:
    Na początek należy przygotować mięso jak na kotlety mielone. Należy dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i suszony majeranek do smaku. Następnie trzeba dobrze wymieszać. Potem 5 jajek należy ugotować na twardo. Kolejnym krokiem jest obtoczenie mięsem mielonym obranych jajek. Tak przygotowane jaskółcze gniazda należy smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu około 15 minut. Jaskółcze gniazda po wystygnięciu są gotowe do podania.

    iStock-mieso-mielone-min

Porady

W przepisie na jaskółcze gniazda wykorzystano:

  • wieprzowe mięso mielone
  • otarty majeranek

Aby samodzielnie przygotować mięso mielone warto zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa. Na rynku dostępnych jest wiele modeli z wymiennymi częściami. Niektóre z nich mogą ułatwić przygotowanie makaronu lub spirali z warzyw. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne