Jarmuż z jabłkiem

Jarmuż jest pysznym ale, niestety, mało popularnym warzywem.

Dania główne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 190 głosów)

Składniki:

  • 500g liści jarmużu
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Liście jarmużu myjemy i obieramy, tzn. usuwamy główny nerw odrywając "falbanki". Nie należy przerażać się dużą objętością jarmużu ponieważ po przyrządzeniu znacznie się zmniejszy. Następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Jarmuż nie ugotuje się tak szybko jak szpinak. Proponuję od wrzucenia go na wrzątek poczekać 20 minut i sprawdzić czy jego miękkość już nam odpowiada. Dla niektórych będzie twardawy, a dla innych już rozgotowany :). Następnie odcedzamy i pozostawiamy na sitku kilka minut do porządnego odcieknięcia. Wskazane jest nawet odcisnąć go widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jarmuż oraz umyte, obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Dodajemy cukier, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami i kotletami, np. sojowymi.
  • Uwaga: Jarmuż można obrać i przechowywać w zamrażalniku. Kiedy przyjdzie nam na niego ochota, wrzucamy zamarznięty jarmuż prostu do wrzątku i przyrządzamy jak wyżej. Są osoby, które uważają, że taki jest smaczniejszy. Ponadto słyszałam, że liście należy zrywać z rośliny po przymrozkach. Poniższe zdjęcie pochodzi z Wikipedii.

Porady

Zobacz też: Łosoś z jarmużem, sezamem i imbirem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy