Jajka z szynką w galarecie

Świąteczne jajka

dodany przez: beatkaa153 beatkaa153

szynki przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 166 głosów)

Składniki:

  • 4 plastry szynki
  • 5 jajek
  • groszek konserwowy
  • marchewka
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Jajka z szynką w galarecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo i obrać ze skorupek. 2 jajka przekroić na połówki. Ugotować ok 0,5 l wywaru warzywnego z kostką rosołową. Do wywaru dodać żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Połówki jajek oprószyć solą i pieprzem. Układać na plastrach szynki zawinąć w paczuszki. Obwiązać je szczypiorkiem lub porem. Na spód półmiska (najlepiej głębszego) wysypać trochę groszku konserwowego. Można tez dodać pokrojoną marchewkę. Układać na nim paczuszki z jajkami. Pozostałe jajka pokroić w dość grube plasterki. Obłożyć nimi półmisek i zalać tężejącą galaretką. Ozdobić

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy