Jajka w sosie musztardowym :

Bardzo prosty obiadek – szybki .

Sosy

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 204 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki musztardy grillowej Kamisa ( lub innej – jaką kto lubi )
  • cukier
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ugotować jajka na twardo .W tym czasie kiedy jajka się gotują , w rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i wymieszać. Powoli wlać śmietankę i rozprowadzić mąkę tak by zrobił się kremowy sos. Dodać musztardę. Wymieszać . Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
  • Podawać z ziemniakami z wody układając na sosie połówki obranych jajek .
  • Do tego surówka – jak podaje sałatę ( z szczypiorem , koprem , ogórkiem, pomidorem itp.) polaną cytrynowym dresingiem .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy