Jajka w sosie musztardowym

Sos musztardowy z jajkami

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.37 z 243 głosów)

Składniki:

  • jajka na twardo ( po 2 sztuki na osobę)
  • musztarda (najlepiej sarepska lub stołowa)
  • mąka około 2 łyżek stołowych
  • tłuszcz (margaryna)
  • śmietana 18%
  • przyprawa typu vegeta
  • zwykle sos podaję z gotowanymi ziemniakami

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zaczynamy od zrobienia klasycznej zasmażki. Roztapiamy w rondelku niewielką ilość tłuszczu i dodajemy dwie łyżki mąki pszennej. Chwilę zasmażamy i dodajemy dwie szklanki wody. Mieszając czekamy jak się zagotuje. Następnie dodajemy około pół słoika musztardy. Cały czas mieszamy pilnując by nie zrobiły się grudki. Następnie dodajemy około 2 łyżek śmietany osiemnastki. Całość doprawiamy przyprawą typu vegeta. Do sosu wkładamy obrane jajka na twardo. Gdy jajka zagrzeją się w sosie, możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy