4.52 (145)
Jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkiem ogórka konserwowego to wyjątkowo pyszne połączenie smaków. Możemy wykorzystać tuńczyka w sosie własnym lub w oleju. To dobra propozycja na co dzień, ale też na wszelkiego rodzaju spotkania z rodziną i ze znajomymi. Wiele osób wybiera je na Wielkanoc. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekt jest zaskakująco dobry. Koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis na jajka faszerowane tuńczykiem.
jajka 5 szt.
tuńczyk w sosie własnym 140 g
czerwona cebula 1 szt.
konserwowe ogórki 2 szt.
majonez 30 g
musztarda dijon 5 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
szczypiorek 0.5 pęczka
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Wsadzamy je do garnka z zimną wodą (lub na wrzątek, jeśli mamy ciepłe jajka) i doprowadzamy do wrzenia. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Jajka studzimy w zimnej wodzie.
Tomosz Dobre
W czasie, gdy jajka się gotują przygotowujemy pozostałe składniki. Małą cebulę czerwoną (lub inną, np. cukrową) obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy go delikatnie ręcznikiem papierowym i siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Ogórki konserwowe kroimy w dość drobną kostkę.
Tomosz Dobre
Jajka obstukujemy z każdej strony, skorupki podważamy łyżką, dzięki temu łatwiej się je obierze, a powierzchnia białka zostanie nienaruszona. Delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Białka zostawiamy na później.
Tomosz Dobre
Do miski dodajemy wcześniej przygotowane posiekane warzywa i połowę szczypiorku. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy musztardę i majonez. Mieszamy do połączenia składników, ale nie musi być bardzo dokładnie.
Tomosz Dobre
Odłożone białka przekładamy na talerz, wypełniamy je farszem, tak, żeby powstała górka.
Tomosz Dobre
Jajka faszerowane tuńczykiem możemy podać w tradycyjny sposób, czyli na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Dodatkowo wokół układamy inne warzywa, np. rzodkiewki pokrojone w ćwiartki lub na połówki. Jednak jajka faszerowane podaje się również w nowoczesnej odsłonie - na białym talerzu i bez przybrania. Wystarczy posypać je pozostałym szczypiorkiem.
Tomosz Dobre
Porady
- Jaja z tuńczykiem dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Możemy dodać do farszu na przykład rzodkiewkę, czerwoną paprykę, ogórki kiszone, oliwki, pestki dyni i nasiona słonecznika. Piękną dekorację stanowią kiełki rzodkiewki lub brokuła.
- Jajka faszerowane z tuńczykiem nabiorą świeżego, wiosennego aromatu, jeśli dodamy do nadzienia natkę pietruszki, koperek, bazylię lub rukolę.
- Majonez, który sprawia, że farsz do jajek ma kremową konsystencję, możemy zamienić na bardziej dietetyczną opcję, czyli jogurt naturalny lub grecki. Istotne jest, żeby był gęsty, inaczej nadzienie będzie zbyt rzadkie.
- Jeśli podajemy jajka faszerowane tuńczykiem na imprezie, ułóżmy je na tacy razem z przekąskami o innym nadzieniu, takimi jak jajka faszerowane awokado. Będą prezentować się wtedy kolorowo i ciekawie.
- Jajka z tuńczykiem przechowujemy w lodówce przez 2–3 dni. Trzymajmy je w zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie obeschną, a inne produkty, które chłodzimy, nie przesiąkną zapachem ryby.
- Majonez, który jest głównym składnikiem przepisów na jajka faszerowane, znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Nic jednak nie równa się z jakością, jaką oferuje domowy majonez. Jego przyrządzenie wcale nie jest takie trudne, zwłaszcza że odkąd elektryczne artykuły gospodarstwa domowego stały się powszechne, nie musimy ukręcać go ręcznie.
Tuńczyk to tylko jeden z pomysłów na farsz do jajek. Do przyrządzenia wielkanocnej przekąski możemy wykorzystać też inne ryby, takie jak:
Jajka faszerowane mogą zachwycać nie tylko smakiem, lecz także wyglądem. Jeśli chcemy, żeby białka nabrały pięknego różowego koloru, wystarczy, że wcześniej zanurzymy je w marynacie przygotowanej z buraków, octu, liści laurowych i ziela angielskiego. Zalewę z tych składników gotujemy przez niecałą godzinę, a następnie umieszczamy w niej obrane jajka. Powinny leżakować w różowej marynacie przez około 2 godziny – im dłuższy to będzie czas, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy. Tak przygotowane jajka będą się pięknie prezentowały zarówno na stole wielkanocnym, jak i podczas zwykłych rodzinnych spotkań.