Jajka faszerowane

Jajka faszerowane pieczarkami,polecam.

majonezPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 173 głosów)

Składniki:

  • 8 jajek na twardo( lub ilość dowolna)
  • 12 dużych pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu do farszu
  • 2 pęczki drobnego szczypiorku
  • mały słoiczek majonezu
  • 1 czubata łyżeczka masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajka ugotować na twardo,zalać zimną wodą ,obrać ostudzić.
  • Z każdej strony ściąć leciutko(żeby jajka mogły stać na półmisku)
  • przekroić na pół,wyjąć żółtka.
  • Pieczarki umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,zetrzeć na tarce jarzynowej na drobniejszych oczkach,dodać łyżeczkę masła i dusić około 10 min aż wyparuje woda.
  • Pieczarki wystudzić,dodać rozgniecione żółtka,pęczek posiekanego szczypiorku,pieprz,sól,łyżkę majonezu,wyrobić farsz.
  • Nadziewać jajka farszem,dosyć wysoko.
  • Polać majonezem i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  • Jajeczka są pyszne(najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej,przykryć folią aluminiową i do lodówki)
  • Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy