Jajka cocotte z boczkiem

Przygotowanie: 15 minut Składniki: 4 porcje Porcja: 360 kcal

Dodany przez:

Jajka cocotte z boczkiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag zielonego groszku
  • 2 plastry boczku
  • czerwona cebula
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 4 duże jajka
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie

  1. Groszek ugotować w osolonym wrzątku. Osączyć. Boczek pokroić w słupki i lekko zrumienić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć z boczkiem. Groszek wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i włożyć do 4 małych przezroczystych foremek do zapiekania. Na środku każdego zrobić mały dołek i wbić jajko. Przy brzegach ułożyć boczek z cebulą, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Wstawić na 6 minut do pieca rozgrzanego do 200°C.Podawać od razu z grzanką.
  3. Zamiast boczku
  4. Do jajek zapiekanych w naczynku można dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią, czarne oliwki,
  5. podprażone orzeszki lub pestki słonecznika.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
warzywa przekąska zapiekanka boczek zielony groszek jajka cocotte
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze