Jajecznica ze szczypiorkiem

Ocena:

4.5 (172)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Jajecznica ze szczypiorkiem to klasyczne danie, które często podajemy na śniadanie. Nic w tym dziwnego, w końcu jest nie tylko smaczne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy roztrzepać jajka, a następnie usmażyć je na maśle. Całość posypujemy posiekaną zieleniną. Jajecznica ze szczypiorkiem wspaniale smakuje w towarzystwie chleba domowej roboty.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • szczypiorek  15 g

  • sól  2 g

  • masło  15 g

Jajecznica ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szczypiorek: myjemy go, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy.

  • Krok 2:

    Jajka: wbijamy do miseczki i roztrzepujemy je za pomocą widelca.

  • Krok 3:

    Jajecznica ze szczypiorkiem: masło rozpuszczamy na patelni. Wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy je na małym ogniu, aż się zetną – od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Następnie przenosimy je na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Całość doprawiamy solą do smaku.

Porady

  • Jajecznica ze szczypiorkiem to świetny pomysł na ciepłe, sycące śniadanie bądź kolację. Serwujemy ją zazwyczaj z dodatkiem świeżej kromki chleba, bagietki, bułeczki lub grzanki.
  • Jajka smażymy do momentu, aż uzyskamy idealną konsystencję. Niektórzy wolą mniej, a inni bardziej ściętą jajecznicę.
  • Zamiast zwykłego masła, z powodzeniem użyjemy klarowanego. Jest ono bardziej odporne na wysoką temperaturę. Ponadto charakteryzuje się delikatnym, orzechowym zapachem.
  • Najlepiej wybrać jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu lub z gospodarstwa ekologicznego. Takie produkty oznaczone są cyfrą 1 i 0.
  • Jeśli nie mamy świeżego szczypiorku, równie dobrze możemy dodać suszony. Jednak należy mieć na uwadze to, że charakteryzuje się on nieco intensywniejszym smakiem i aromatem.
  • Danie będzie odznaczać się wyjątkowo delikatną konsystencją, jeśli pod koniec smażenia jajek wlejemy do nich niewielką ilość mleka lub śmietany
  • Potrawę możemy wzbogacić o mieloną paprykę chili. Dzięki temu nadamy jajecznicy ze szczypiorkiem ostrego, wyrazistego smaku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jajecznica ze szczypiorkiem – inne wersje dania

Jajecznica ze szczypiorkiem to rewelacyjny pomysł na śniadanie. Z powodzeniem przygotujemy ją w wielu różnych wariantach. Wystarczy dodać jeden składnik, żeby wzbogacić jej smak. Poniżej podajemy kilka dodatków, które świetnie komponują się z jajkami:

  • boczek –  kroimy go w kostkę i smażymy na patelni. Na końcu dodajemy jajka. Boczek zawiera wystarczająco dużo tłuszczu, więc pomijamy wtedy dodatek masła,
  • pomidory – najlepiej wybrać malinowe lub koktajlowe. Przed dodaniem usuwamy z nich skórkę oraz siekamy. Całość smażymy przez chwilę, a na końcu łączymy z jajecznicą,
  • kiełbasa – to świetna alternatywa dla boczku. Polecamy sięgnąć po żywiecką, myśliwską, chorizo lub ulubione kabanosy,
  • pieczarki – jajecznica w takim wydaniu stanowi ciekawą propozycję dla wszystkich fanów potraw z grzybami. Równie dobrze sprawdzą się tutaj kurki, maślaki lub prawdziwki. Takie danie nie tylko odznacza się wspaniałym smakiem, ale również głębokim aromatem,
  • cebulą – wystarczy ją pokroić i kolejno lekko podsmażyć na maśle. Polecamy dodać ją razem z boczkiem, pomidorem, kiełbasą lub pieczarkami,
  • parmezan – należy go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie posypać nim jajka. Taki dodatek rewelacyjnie podkręci smak dania. Zamiast parmezanu możemy użyć również zwykłego sera żółtego.

Gotową jajecznicę warto także wzbogacić o świeże bądź suszone zioła np. tymianek, oregano, bazylię. Dodatkowo szczypiorek bez problemu zastąpimy koperkiem lub pietruszką. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem składników dokładnie je umyć i posiekać.

Jajecznica ze szczypiorkiem przygotowana na parze

Jeśli zależy wam na idealnie delikatnej, lekkostrawnej jajecznicy, to warto przygotować ją na parze. Ponadto danie takie powstaje bez użycia masła lub innego tłuszczu. W związku z tym jest to świetna propozycja na śniadanie dla wszystkich osób dbających o swoją figurę. Wystarczy, że nad dużym garnkiem z gotującą się wodą, ustawimy żaroodporne naczynie. Następnie wrzucamy do niego roztrzepane jajka i całość gotujemy do momentu, aż powstanie jajecznica. Taką potrawę z powodzeniem przygotujemy również w parowarze. W takiej sytuacji ustawiamy w nim odporną na wysokie temperatury miseczkę z jajkami. Włączamy maszynę i po 10–15 minutach danie jest gotowe. Jajecznicę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne