JAJA MARYNOWANE

Fajnie wygladają i super smakują

Przekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 141 głosów)

Składniki:

  • 1/2 litra octu
  • po łyżeczce soli,
  • ziarenek gorczycy i czarnego pieprzu ziarnistego
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu lub szczypta cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 15 jaj ugotowanych na twardo.
  • papryka czerwona swieża i ogórek konserwowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotować ocet z 1/2 litra wody,solą,gorczycą,pieprzem,goździkami,laska cynamonu i liśćmi laurowymi.Gotować pod przykryciem 10 minutek na małym ogniu.Jaja włożyć do wysokiego słoja lub kamionkowego garnka i dodać ogóreczek pokrojony w paski i paprykę.Zalać gorącym wywarem i pozostawić do wystygnięcia.Słój nakryć szczelnie pergaminem i wstawić na 2 -3 dni do lodówki.Jaja nabiorą smaku marynaty.Można je pokroić w plasterki i położyć na chlebie lub podawać z delikatnymi sosami jak również i do sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy