Jajka faszerowane łososiem

Ocena:

4.47 (177)

  • 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Jajka faszerowane łososiem prezentują się wyjątkowo dobrze na wielkanocnym stole. Klasyczne nadzienie z żółtek i majonezu wzbogacone jest o plasterki łososia wędzonego na zimno. Kompozycję można uzupełnić o świeży koperek lub plasterki cytryny, której sokiem warto skropić wędzoną rybę. Do jajek faszerowanych z łososiem doskonale pasuje sos chrzanowy lub domowy majonez, np. z oliwy truflowej.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • majonez  45 g

  • sól  5 szt.

  • pieprz  2 g

  • łosoś wędzony  100 g

Jajka faszerowane łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie jajek na twardo: wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy przez 8 min od momentu wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Wydrążanie: ugotowane i przestudzone jajka kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka wydrążamy łyżeczką i przekładamy je do osobnej miseczki.

  • Krok 3:

    Blendowanie: do żółtek dodajemy majonez, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładką masę.

  • Krok 4:

    Łosoś: wędzoną rybę kroimy na małe plasterki.

  • Krok 5:

    Kompozycja: na półmisku układamy wydrążone jajka. Do każdej połówki nakładamy farsz z żółtek. Na wierzch kładziemy plasterek łososia.

  • Krok 6:

    Jajka faszerowane łososiem są gotowe: możemy je ozdobić kawałkiem cytryny, posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Porady

  • Jajka możemy także postawić pionowo. W tym celu odcinamy niewielki fragment u podstawy (żeby jajko stabilnie stało) i ścinamy górę jajka. Następnie wydrążamy jajka. Żółtka blendujemy razem z odciętymi fragmentami białka.
  • Farsz możemy zblendować lub rozgnieść widelcem.
  • Do farszu można dodać drobno posiekany szczypiorek, natkę pietruszki lub koperek.
  • Farsz dobrze jest schłodzić przez chwilę w lodówce, zanim nałożymy go do wydrążonych jajek – będzie bardziej gęsty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jajka faszerowane łososiem z awokado

Do farszu z żółtek możemy dodać awokado:

  • owoc obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę,
  • awokado warto skropić sokiem z cytryny lub limonki, żeby nie ściemniało,
  • farsz doprawiamy solą i pieprzem,
  • rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę.

Do pasty z awokado świetnie pasuje dodatek czosnku lub bazylii. Farsz do jajek z łososiem możemy nakładać łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.

Jajka z faszerowane pastą z łososia

Ciekawym wariantem jest również przygotowanie farszu z dodatkiem łososia. W tej wersji miksujemy go razem z żółtkami przy użyciu blendera lub malaksera. Do składników możemy dodać kremowy serek śmietankowy, który sprawi, że konsystencja nadzienia będzie jeszcze bardziej gładka.

Jajka faszerowane łososiem możemy ozdobić:

  • zielonymi listkami bazylii, koperku lub pietruszki,
  • czarnymi lub zielonymi oliwkami,
  • suszonymi pomidorami z domowej spiżarni.

Z czym podawać jajka faszerowane łososiem

Na wielkanocnym stole, obok jajek faszerowanych, warto postawić:

  • sos chrzanowy – na bazie tartego chrzanu, z jogurtem i majonezem,
  • sos tatarski – z ogórkami kiszonymi i marynowanymi pieczarkami,
  • sos aioli – z oliwy, żółtek i czosnku,
  • majonez smakowy – z dodatkiem bazylii lub suszonych pomidorów,
  • majonez truflowy – na bazie oliwy truflowej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne