jagodzianki

Na targu pojawiły się pierwsze w tym roku jagody nie mogłam przejść obok nich obojętnie,

dodany przez: Mariola G

jagodzianki Desery

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
200 kcal
Ocena:

(średnia 4.6 z 200 głosów)


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 kostki margaryny maestra
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru kryształu lub zamiennie cukier palmowy
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 litr jagod
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • cukier perlisty
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Ja zamiast cukru użyłam cukru palmowego który nadał niepowtarzalny smak.A tę nowość możecie kupić w kuchnia świata Margarynę Maestra stopić na patelni. Do tej pory używałam różnych firm ale ta jest rewelacyjna tym bardziej iż przeznaczona do ciast drożdżowych Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.dwukrotnie.
  • Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem. i jagodzianki
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.
  • Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać cukier i bułkę tarką wymieszać.
  • Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę.
  • W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym jajem posypać kruszonką i cukrem perlistym
  • Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Kalorie: 200

Porady

Wypróbuj też przepis na jagodzianki Ewy
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy