Jagodzianki

jagodzianki zawsze dobre...

Desery

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 146 głosów)

Składniki:

  • 5 szkanek mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 jaja
  • 125 g masła
  • 40 dag jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą curku, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Każdą z nich posmarować rozmąconym żółkiem wymieszanym z niewielkę ilością wody. Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20 - 25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy