JAGODZIANKI

Domowe jagodzianki to jest to.

bułkijagodziankiDeserylukierPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 189 głosów)

Składniki:

  • NA BUŁKI
  • * 1 kg mąki pszennej
  • * 4 żółtka
  • * 2 jajka
  • * 8 łyżek cukru
  • * 250 g margaryny Kasia
  • * 150 g drożdży
  • * 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • * 2 łyżki octu
  • * duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • * 2 szczypty soli
  • LUKIER:
  • * 200g cukru pudru
  • * 4 łyżki soku malinowego
  • JAGODY ŚWIEŻE LUB MROŻONE

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Margarynę roztopić i ostudzić.
  • Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.
  • Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
  • Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po łyżce jagód i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.
  • Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy