" Jaglane kopytka z chrupiącą skórką "

Pyszne jaglane kopytka bez dodatku ziemniaków ... z sosem pieczarkowym.

dodany przez: Ostra Na Słodko

kopytka

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 164 głosów)


Składniki:

  • - kasza jaglana - 20 dag
  • - mleko - 1 szklanka
  • - jajko - 2 szt.
  • - masło - 1 łyżeczka
  • - mąka pszenna - 10 dag
  • - sól
  • - pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie.
  • Odsączamy.
  • Przekładamy do garnka.
  • Mleko gotujemy.
  • Zalewamy kaszę.
  • Przykrywamy.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.
  • Jeśli kasza będzie robić się sucha
  • podlewamy wodą.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy 2 jajka
  • mąkę i przyprawy.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.
  • Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.
  • Osączamy.
  • Smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.
  • Podajemy z sosem pieczarkowym.
  • Uwaga!
  • Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić!
  • Kopytka będą delikatniejsze.
  • Smacznego!

Kalorie: 200

Porady

Zobacz też: poznańskie szagówki - kopytka z Wielkopolski

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy