Jabłka z cynamonem zapiekane

dietetyczne i smaczne.

Desery

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)

Składniki:

  • 4 winne jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 5 dag.rodzynek
  • 5 dag.posiekanych migdałów
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru
  • 200ml.. śmietany kremówki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z jabłek od strony szypułki odciąć plaster i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby warstwa miąższu w środku nie była cieńsza niż 1 cm.Rodzynki wymieszać z miodem, migdałami, imbirem i rostopionym masłem.Tak przygotowanym farszem wypełnić jabłka.Następnie owinąć je w folię aluminiową i połozyć na blasze , wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temp. 200 stopni.Kremówkę lekko ubić z dodatkiem cynamonu i cukru. Osobno podawać do gorących jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy