Jabłka w cieście

Na podwieczorek.Polecam.

Desery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka ( nie z lodówki )
  • mąka pszenna
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10g, spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • ---------
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do miski wlewamy mleko,dodajemy wszystkie składniki ciasta i energicznie mieszamy trzepaczką.Dodajemy taką ilość mąki pszennej aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.Jabłka obieramy,ostrożnie wydrążamy gniazda nasienne.Kroimy w plastry ok.1.5cm. Zanurzamy w cieście,lekko strząsamy z nadmiaru ciasta.Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor z obu stron.Jabłka odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy posypane cukrem pudrem oraz z dżemem lub bitą śmietaną.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy