Jabłka pod ciastem orzechowym

Szybki deser na gorąco dla fanów jabłka i orzechów, czyli jabłka pod ciastem orzechowym. Przyjemnie przebić chrupiącą "skorupkę" i dotrzeć do jabłkowego wnętrza.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ciasto: 100 g mąki + trochę do podsypania
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru pudru
  • 8 łyżek masła
  • nadzienie: 6 jabłek, najlepiej szarej renety
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Na ciasto: mąkę mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem. Dodajemy zimne masło w kawałkach i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zawijamy je w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.
  2. Na nadzienie: umyte i obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę.
  3. Masło roztapiamy w rondlu i szybko szklimy na nim jabłka. Dodajemy roztartą laskę i ziarenka wanilii, cukier trzcinowy, trochę wody i gotujemy przez 15 min, aż jabłka będą miękkie, a woda odparuje. Jabłka przekładamy do czterech małych foremek.
  4. Ciasto rozwałkowujemy– raczej grubo – na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy cztery kółka o trochę większej średnicy niż foremki. Przykrywamy każdą i lekko dociskamy na brzegach, na środku robimy małe nacięcie.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 30 min, aby ciasto upiekło się na złocisto-brązowy kolor. Podajemy lekko przestudzone.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
jabłka ciasto orzechowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze