Jabłecznik z budyniem

Przepis jest bardzo łatwy. Smak ciasta bezcenny ;)

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
13 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • jabłka papierówki (lub inne)-ilość wg uznania
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń smetankowy lub waniliowy

Przygotowanie

  1. cukier z zółtkami miksujemy, dodajemy po woli w częściach kostke margaryny, miksujemy na gladka mase, nastepnie mąka przenna, ziemniaczana i proszek.
  2. ubijamy piane z zbiałek i dodajemy do ciasta, mieszajac delikatnie drewniana lyzka.
  3. gutujemy budyń.
  4. na blaszke o wymiarach 24x28 kladziemy polowe ciasta , nastepnie jablka, ugotowany budyn i na koniec druga czesc ciasta.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, 1 godzina.
deser jabłka Szarlotka jabłecznik budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze