Jabłecznik z brzoskwiniami Eli

Tym razem jabłecznik z brzoskwiniami z puszki.

ciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka (2 żółtka i 1 całe)
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 słoik jabłek na jabłecznik-900 ml
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • białko pozostałe z jajek do ciasta-do posmarowania
  • margaryna do wysmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do miski przesiać mąkę,dodać cukier puder,śmietanę,jajko,żółtka,proszek do pieczenia i potartą na tarce z dużymi oczkami margarynę.Szybko zagnieść ciasto ,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Jabłka wyłożyć do miski,dodać brzoskwinie,mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować na kształt i wielkość tortownicy.Ciasto nawinąć na wałek,przełożyć do tortownicy,ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.Na ciasto wyłożyć jabłka z brzoskwiniami i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Ciasto posmarować białkiem.Z resztek ciasta powycinać ozdobne wzory,ułożyć na cieście i posmarować białkiem.Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy