Jabłecznik z bitą śmietaną

smacznie

ciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 144 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka maki
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 litra śmietany 30 %
  • kakao

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka ubić na sztywno dodac cukier puder nastepnie żółka i mąke połączona z proszkiem do pieczenia
  • przelac do formy i piec 40 min w temp  180 stopni
  • jabłka obrac zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmazyc w rądelku na koniec dodac 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody- przestudzić
  • nastepnie wylac całość na upieczony biszkopt
  • Śmietane ubić na sztywno i wylać na jabłka - na koniec posypać kakaem według uznania i wstawic do lodówki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy