Jabłecznik z bitą śmietaną

smacznie

Dodany przez:

Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 szklanka maki
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 litra śmietany 30 %
  • kakao

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno dodac cukier puder nastepnie żółka i mąke połączona z proszkiem do pieczenia
  2. przelac do formy i piec 40 min w temp  180 stopni
  3. jabłka obrac zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmazyc w rądelku na koniec dodac 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody- przestudzić
  4. nastepnie wylac całość na upieczony biszkopt
  5. Śmietane ubić na sztywno i wylać na jabłka - na koniec posypać kakaem według uznania i wstawic do lodówki
deser jabłka mąka jaja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze