JABŁECZNIK PYCHA

Własny od lat w zeszycie

ciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 189 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA JABŁKOWA:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka obrać zetrzeć na tarce skropić sokiem z cytryny dodać bułkę tartą i cynamon wymieszać .
  • Z podanych składników zrobić ciasto kruche 1/3 włożyć do zamrażalnika pozostałą część rozwałkować wykleić nim dużą blachę nakłuć widelcem w kilku miejscach wstawić do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni C podpiec 20 minut .Następnie wyłożyć na ciasto masę jabłkową na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut.Podawać posypane cukrem pudrem lub z lodami.Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy