JABŁECZNIK PYCHA
Własny od lat w zeszycie
Dodany przez:
foka
Jabłeczniki i szarlotki
- Czas przygotowania:
- Porcje:
- 14 porcji
Ocena:
(średnia 4 z 3 głosów)
- Danie wegetariańskie
- Danie dla dzieci
Składniki
- CIASTO:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 żółtka
- 25 dag masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- MASA JABŁKOWA:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie
- Jabłka obrać zetrzeć na tarce skropić sokiem z cytryny dodać bułkę tartą i cynamon wymieszać .
- Z podanych składników zrobić ciasto kruche 1/3 włożyć do zamrażalnika pozostałą część rozwałkować wykleić nim dużą blachę nakłuć widelcem w kilku miejscach wstawić do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni C podpiec 20 minut .Następnie wyłożyć na ciasto masę jabłkową na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut.Podawać posypane cukrem pudrem lub z lodami.Smacznego
Komentarze