Jabłecznik Ani

pyszny jabłecznik,polecam....

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg winnych jabłek
  • 30 dag mąki
  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • masło do tortownicy

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i, po usunięciu gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Masło i cukier dobrze utrzeć, dodawać kolejno jajka, dobrze wymieszać. Nadal mieszając, powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową i jabłka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 21cm posmarowanej masłem. Piec około 90 minut w temp 180stC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy na pewno dobrze się upiekło.
jajka deser jabłka mąka cukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze