Jabłecznik Ani

pyszny jabłecznik,polecam....

ciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1 kg winnych jabłek
  • 30 dag mąki
  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • masło do tortownicy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka obrać i, po usunięciu gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Masło i cukier dobrze utrzeć, dodawać kolejno jajka, dobrze wymieszać. Nadal mieszając, powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową i jabłka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 21cm posmarowanej masłem. Piec około 90 minut w temp 180stC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy na pewno dobrze się upiekło.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy