Jabłecznik

Doskonałe ciasto dla domowych łasuchów.

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkajabłecznikDesery

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.31 z 210 głosów)

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • świeże jabłka lub dżem jabłkowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć nią blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na cieście ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy