iStock
4.46 (158)
Sernik Izaura to połączenie ciasta czekoladowego z pysznym śmietankowym sernikiem. Ciasto jest klasykiem z lat 80. Świadczy o tym jego nazwa, która odnosi się do brazylijskiej telenoweli, którą z wypiekami na twarzy śledziły nasze babcie. Jednak bez względu na telewizyjne konotacje, sernik Izaura z polewą czekoladową po prostu smakuje wyśmienicie.
masło 300 g
cukier 400 g
kakao 50 g
jajka 9 szt.
mąka pszenna 350 g
proszek do pieczenia 10 g
twaróg 1 kg
budyń waniliowy 40 g
śmietana kremówka 100 ml
czekolada deserowa 100 g
wiórki kokosowe 40 g
Masa kakaowa: w rondelku na wolnym ogniu roztapiamy 200 g masła, 200 g cukru i kakao. Cały czas mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Pianka z białek: do osobnych naczyń rozdzielamy białka od żółtek z 4 jajek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Łączenie składników: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i 4 żółtka. Dokładnie mieszamy. Następnie po łyżce dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Masę na ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Twaróg: należy go trzykrotnie zmielić lub zblendować na gładką masę.
Masa serowa: do miski wbijamy 5 jajek i ucieramy z pozostałym cukrem przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy miękkie masło (100 g) i dalej miksujemy. Następnie po łyżce dokładamy ser, a na koniec wsypujemy budyń. Gotową masę serową wykładamy na ciasto kakaowe.
Wzory: ciasto należy delikatnie przemieszać widelcem – wtedy masa czekoladowa będzie ładnie przeplatać się z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Pieczenie: wstawiamy sernik Izaura do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do powolnego ostygnięcia. Po 20 min lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 20 min – wyjmujemy sernik na kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, wstawiamy na noc do lodówki.
Polewa czekoladowa: do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją na małej mocy palnika. Kruszymy czekoladę na mniejsze kawałki i roztapiamy w śmietance kremówce. Mieszamy do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę nakładamy na ostudzony sernik. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
- W czasie pieczenia sernika nie należy otwierać drzwiczek od piekarnika. Ważne jest stopniowe obniżanie temperatury w momencie, gdy ciasto jest już gotowe. Dzięki temu sernik Izaura nie opadnie.
- Blachę na ciasto możecie wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem, a następnie obsypać bułką tartą.
- Wiórki kokosowe można zastąpić płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
- Jeżeli wolicie słodką polewę, możecie ją przygotować z czekolady mlecznej.
- Do masy na ciasto kakaowe można dodać 2 łyżki cukru waniliowego.
- Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po całonocnym chłodzeniu w lodówce. Pamiętajcie, aby przed włożeniem do lodówki przykryć je folią spożywczą.
Czarno–biały sernik Izaura w klasycznej wersji wyróżnia się słodko–deserowym smakiem. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owocowe akcenty. Poniżej nasze propozycje:
Zamiast polewy możecie położyć na wierzch kruszonkę czekoladową. Jak ją zrobić? Podobnie jak klasyczną kruszonkę, tylko z dodatkiem 20 g kakao. W misce łączymy cukier puder, mąkę, kakao i masło. Kruszonkę wstawiamy na 30 min do zamrażalnika, aby się schłodziła, więc warto ją przygotować jeszcze przed ucieraniem sera.
Gotową kruszonkę rozsypujemy na masę serową. W tym momencie nie potrzebujemy już polewy czekoladowej, a sernik Izaura z kruszonką również wygląda bardzo atrakcyjnie.
Nieudany wypiek wynika najczęściej z niestabilnej temperatury w piekarniku, o czym wspominaliśmy powyżej. Warto jednak w tym miejscu zrobić krótkie podsumowanie, aby mieć pewność, że wasz sernik Izaura po upieczeniu będzie równy i gładki. Należy pamiętać o trzech prostych rzeczach:
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.