Indyk z warzywami

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 20 minut Porcja: 300 kcal

Dodany przez:

Indyk z warzywami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 60 dag filetu z piersi indyka
  • mały kalafior
  • 2 marchewki
  • po 10 dag fasolki szparagowej i groszku cukrowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pęczek rzodkiewek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filet indyka umyć, pokroić w poprzek włókien na plastry, lekko rozgnieść dłonią. Czosnek obrać, posiekać. Oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, keczup, miód i czosnek wymieszać, przyprawić do smaku.
  2. Marynatą posmarować plastry mięsa, wstawić do lodówki na 30 min. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, piec ok. 20 min w temp. 180°C, często smarując marynatą. W połowie pieczenia mięso odwrócić (ew. przykryć folią aluminiową, aby nie było suche).
  3. Warzywa oczyścić. Kalafior podzielić na różyczki, marchewki przekroić wzdłuż na pół, seler naciowy pokroić w ukośne plasterki. Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku, gotować kilka minut. Osączyć.
  4. Dip: rzodkiewki oczyścić, zetrzeć na tarce. Wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Warzywa ułożyć na półmisku razem z upieczonym indykiem. Podawać z dipem jogurtowym. Ewentualnie posypać koperkiem.
mięso warzywa obiad filet z indyka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze