Indyk z warzywami

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 20 minut Porcja: 300 kcal

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 175 głosów)

Składniki:

  • 60 dag filetu z piersi indyka
  • mały kalafior
  • 2 marchewki
  • po 10 dag fasolki szparagowej i groszku cukrowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pęczek rzodkiewek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filet indyka umyć
  • pokroić w poprzek włókien na plastry
  • lekko rozgnieść dłonią. Czosnek obrać
  • posiekać. Oliwę
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • keczup
  • miód i czosnek wymieszać
  • przyprawić do smaku.
  • Marynatą posmarować plastry mięsa
  • wstawić do lodówki na 30 min. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
  • piec ok. 20 min w temp. 180°C
  • często smarując marynatą. W połowie pieczenia mięso odwrócić (ew. przykryć folią aluminiową
  • aby nie było suche).
  • Warzywa oczyścić. Kalafior podzielić na różyczki
  • marchewki przekroić wzdłuż na pół
  • seler naciowy pokroić w ukośne plasterki. Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku
  • gotować kilka minut. Osączyć.
  • Dip: rzodkiewki oczyścić
  • zetrzeć na tarce. Wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny
  • przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Warzywa ułożyć na półmisku razem z upieczonym indykiem. Podawać z dipem jogurtowym. Ewentualnie posypać koperkiem.

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy