Indyk w vermouthcie

przepis jest wg mojego pomysłu więc może każdy sobie ulepszyć

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,50kg fileta z indyka
  • owoce suszone jak:
  • żurawina
  • rodzynki
  • jabłka suszone
  • gruszki
  • śliwki
  • sól
  • pieprz
  • 2szklanki wina vermouth

Przygotowanie

  1. Umyte mięso i osuszone ręcznikiem papierowym natrzeć solą i pieprzem zawinać w folie spożywczą zostawić na około 1 godz.Owoce suszone umyc/ około 2 szklanki tych syszonych owoców/ i wymieszac z winem .Następnie mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia wylać na mięso owoce razem z winem i przykryć w,następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200stopni .Piec około godziny w przkrytym polewając sosem jaki powstał.Nastepnie odkryć i zmniejszyc temp.do 170-180stopniC.ciągle polewając wytworzonym sosem.Po upieczeniu zostawić w sosie razem z owocami.Takie mięso gdy zostanie dwa dni jest soczyste i pyszne.Póżniej można jeść na zimno z sałatkami ,surówkami ,ziemniakami co kto lubi.Przed podaniem można część owoców zmiksowac powstanie taki sos którym polewa się mięsko na zimno lub gorąco.
mięso obiad kolacja indyk owoce suszone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze