Indyk w migdałach

Przygotowanie: 45 minut Duszenie: 30–40 minut Porcja: 470 kcal Składniki na 6–8 porcji

Dodany przez:

Indyk w migdałach

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
470 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 i 1/2 kg piersi indyka
  • 25 dag rodzynek
  • 2 dag masła
  • łyżka oleju
  • 25 suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • laska cynamonu
  • 2 goździki
  • torebka cukru waniliowego
  • 25 dag migdałów bez skórki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Indyka pokroić na 6–8 grubych plastrów (około 2 cm). Rodzynki moczyć w wodzie przez 30 minut. Indyka podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć na półmisek.
  2. Do sosu ze smażenia indyka dodać wymoczone rodzynki, śliwki, wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, laskę cynamonu, goździki, doprawić solą i pieprzem, włożyć kawałki indyka, zalać 1/2 szklanki wody, posypać cukrem waniliowym, przykryć.
  3. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać migdały, pozostawić na małym ogniu jeszcze na 30 minut. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem oraz zieloną sałatą.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
mięso Wielkanoc obiad indyk drób śliwki suszone indyk w migdałach
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze