Indyk w boczku z rozmarynem

Przygotowanie: 35 minut Duszenie: 6–8 minut Porcja: 520 kcal Składniki na 4 porcje

dania mięsne

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
520 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 186 głosów)

Składniki:

  • filet z piersi indyka (80 dag)
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 4 gałązki rozmarynu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • po 20 dag czerwonych jasnych winogron
  • 1/8 l bulionu drobiowego
  • 50 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso podzielić na 4 porcje, oprószyć solą i pieprzem. Każdą owinąć boczkiem i spiąć gałązką rozmarynu, aby plasterek boczku się nie rozwinął.
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać na patelni i smażyć mięso 2–3 minuty z każdej strony, aby uzyskało złoto – brązowy kolor.
  • Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na maśle ze smażenia zeszklić cebulę. Na 3–4 minuty dodać przekrojone na pół winogrona. Wlać bulion i śmietanę, wymieszać. Do sosu włożyć mięso i dusić razem kolejne 6–8 min.

Kalorie: 520

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy