Indyk słodko- kwaśny w sosie śliwkowym

indyk w stylu azjatyckim.

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
300 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 153 głosów)

Składniki:

  • Sznycle z indyka 500g,
  • 400 g białych śliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki stołowe wina ryżowego,
  • 2 łyżki stołowe chińskiego sosu sojowego,
  • 2 łyżki stołowe sosu ostrygowego,
  • 3 łyżki stołowe octu ryżowego,
  • 1 łyżka stołowa ziaren kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe, ostre papryczki (piri piri),
  • 1 łyżka stołowa przyprawy 5 smaków,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru,
  • 500ml delikatnego bulionu np. cielęcego,
  • Oliwa do smażenia.

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1) Kroimy umyte mięso w paski,
  • 2) W moździeżu rozdrabniamy ziarna kolendry i pieprzu syczuańskiego oraz ostre papryczki,
  • 3) Sporządzamy marynatę z sosu sojowego, sosu ostrygowego, octu i wina ryżowego, posiekanego czosnku, kolędry, pieprzu syczuańskiego, przyprawy 5 smaków, ostrej papryczki, oleju sezamowego,
  • 4) Marynujemy mięso przez 4 godziny,
  • 5) Myjemy śliwki, po usunięciu pestek kroimy je w małą kostkę,
  • 6) Na patelni na oliwie podsmażamy mięso wyjęte z marynaty. Przekładamy do miseczki.
  • 7) Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojone śliwki. Całość smażymy 10 minut,
  • 8) Dodajemy bulion i podsmażone mięso,
  • 9) Gotujemy 20 minut, do rozpadnięcia się śliwek. Dodajemy brązowy cukier,
  • 10) Podajemy z chińskim makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy