IMPREZOWE ZAWIJASKI

Wspaniała i szybka zakąska na imprezy

ZapiekankiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuzkiego
  • 150g szynki gotowanej
  • 100g startego żółtego sera
  • Serek śmietankowy lub ziołowy

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto francuzkie rozwinąć i przekroić na trzy równe części. Każdą część posmarować cienko serkiem. Na serek ułożyć plastry szynki i posypać startym żółtym serem. Wszystkie trzy części zwinąć wzdłóż w rolki po czym pozawijać w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki. Gdy się zamrożą wyjąć i ostrym nożem pokroić rolki na plasterki około 1 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 – 200°C do czasu aż się ładnie przyrumienią. Można podawać z gorącym barszczem do popicia. Wspaniale smakują również do czerwonego, półwytrawnego wina.
  • P.s Nadzienie może być różne. Np. z kapustą i grzybami lub nawet na słodko: z marmoladą czy z jabłkami. To zależy tylko od naszej fantazji.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy