Imam bayldi - faszerowane bakłażany

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 80 kcal

Dodany przez:

Imam bayldi - faszerowane bakłażany

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
80 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 średnie bakłażany
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Danie popularne w Turcji.
  2. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połowy, ułożyć na sicie, oprószyć solą i odstawić na godzinę. Obsmażyć 5 minut na oliwie. Wydrążyć miąższ. Bakłażany przełożyć do żaroodpornego naczynia przecięciem do góry.
  3. Cebule obrać i pokroić w talarki. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie z miąższem bakłażanów. Zdjąć z ognia, dodać pomidory, cukier, natkę, paprykę, doprawić solą i pieprzem. Dusić chwilę.
  4. Farsz odcedzić na sicie, napełnić nim bakłażany, płyn z farszu wymieszać ze szklanką wody i podlać nim bakłażany. Zapiekać 30 minut w temp. 180°C.
warzywa kolacja wegetariańska wegetariańskie bakłażany faszerowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze